Poker aanbod

De regels van online poker en poker waarbij spelers fysiek aanwezig zijn, zijn hetzelfde. Toch is er een aantal verschillen in de beleving. Ten eerste is het bij online poker lastiger om elkaars fysieke gedrag te interpreteren. Speelgedrag online is daarentegen juist beter te interpreteren op basis van statistieken. Daarnaast is online poker sneller, omdat er geen tijd gemoeid is met schudden van kaarten en is het online mogelijk om aan meerdere tafels tegelijk te spelen. Dit maakt dat online poker een hoger verslavingsrisico heeft dan poker dat gespeeld wordt bij landgebonden aanbieders.

Pokerspelers spelen tegen elkaar en niet tegen de aanbieder.11 De uitdaging van de aanbieder is om te zorgen dat er op elk moment voldoende spelers van elk niveau aan het spelen zijn. Dit zorgt er voor dat consumenten kunnen kiezen tegen wie zij spelen, en voor welke (geld)limieten. De meeste pokerwebsites zijn skins, ook al wordt het meeste verkeer gegenereerd op een aantal grote netwerksites, zoals PokerStars, PartyPoker, Full Tilt Poker, 888Poker en iPokerNetwork. Door het gebruik van skins zijn kleinere aanbieders in staat spelersbestanden te delen. Op deze manier wordt het aanbod van tegenstanders vergroot.

Het verdienmodel van poker voor aanbieders is op basis van de zogenoemde rake (een percentage van de pot) of bij een toernooi een deel van de buy-in (het deelnamebewijs van de speler). De aanbieder heeft daarom geen belang bij de uitkomst van het spel. Vertrouwen bij poker is dan ook vooral een issue bij het tegengaan van vals spel (bijvoorbeeld door samenspel of de inzet van pokerbots) en de borging van de spelerstegoeden.

Het meeste geld wordt verdiend door aanbieders bij spellen met relatief lage inzet (de zogenaamde micro stake games). Zo was de gemiddelde pot in 2010 bij de zogenoemde cash games $11,44 en de gemiddelde toernooi buy-in bedroeg $1,65. Het gemiddeld aantal spelers per tafel is 5,4, het gemiddeld aantal open tafels is 21.350 en gemiddeld zijn er 115.000 spelers online. De piek in online poker is tussen 18.00 en 24.00.

Behalve betaalde pokersites zijn er ook gratis pokersites. Deze worden gepositioneerd als oefenwebsites om de spellen te leren. Oefenwebsites vereisen registratie, maar er is geen leeftijdslimiet. Oefen- of instructiewebsites zijn vaak gelinkt met sites waar wel voor geld gespeeld wordt.

Ook bij poker komt virtueel aanbod voor waarbij de speler met een webcam aan een pokertafel aanschuift. Daarnaast zijn er aanbieders die online pokertoernooien op tv uitzenden.